Silicon Valley in Zoetermeer
Na maandenlange voorbereidingen was het dan eindelijk zover: ruim driehonderd ondernemers, onderzoekers, studenten, docenten en bestuurders waren getuige van de officiële opening van de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Wij stonden er met een gevoel van trots: ruim een jaar lang ondersteunden wij de communitymanager met content, context en advies. Bekijk hier het resultaat van onze inspanningen.
“Tel onderwijs, ondernemerschap en onderzoek bij elkaar op en iedereen noemt straks in een adem de Dutch Innovation Factory als de centrale ontmoetingsplek in Zoetermeer”, zo opende burgemeester Charlie Aptroot vol trots zijn verhaal. “Hier ontstaat werkgelegenheid, want hier zijn theorie en praktijk verweven. In dit gebouw inspireren studenten, onderzoekers en ondernemers elkaar en delen ze hun kennis en kunde.”
Techniekpact verzilveren
De ambitie van de DIF sluit naadloos aan op de wens van de Rijksoverheid. “Wij willen onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen om zo de economische groei in de regio te vergroten”, benadrukt Henk Kamp, minister van Economische Zaken. “De Dutch Innovation Factory geeft niet alleen gehoor aan onze doelstelling, maar verzilvert ook de afspraken uit het Techniekpact. Het kabinet wil onderwijs en arbeidsmarkt beter op elkaar laten aansluiten. Studenten en startende ondernemers zijn hard nodig om geavanceerde technieken voor het voetlicht te brengen. Hun initiatieven leiden tot hogere productiviteit in het bedrijfsleven en creëren de banen van de toekomst.”
Uit je comfortzone
Koren op de molen van Leonard Geluk, collegevoorzitter van De Haagse Hogeschool:
“Wat mij betreft liggen daar wel drie voorwaarden aan ten grondslag. Treed uit je comfortzone, committeer je onvoorwaardelijk aan de regio en focus op kenniscirculatie. De economie krijgt een impuls als je voorbij je eigen grenzen gaat. Commitment aan de regio houdt in dat we ons focussen op regionale groei in Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer. Willen we de brainport zijn op het gebied van ict-techniek in Zuid-Holland, dan moeten we de ict in Zoetermeer koppelen aan het voedselveiligheidsprogramma van het Westland, aan de technologische kennis in Delft en aan de veiligheidsagenda in Den Haag. Tot slot zie ik veel kansen voor toegepast onderzoek. Door bestaande kennis in te zetten voor nieuwe producten. Dan is het enorm belangrijk dat onderzoekers en ondernemers elkaar goed weten te vinden.”